ניתוח קיסרי אמבולטורי בשיטת FAUCS

French AmbUlatory Cesarean Section

שיעור הניתוחים הקיסריים נמצא בעלייה מתמדת בעולם המערבי, עד כדי 40% מהלידות ויותר במקומות מסוימים בעולם. בישראל, נכון להיום, שיעור הניתוחים הקיסריים עומד על כ-20-25% מהלידות וצפוי כי עם השנים שיעור זה ימשיך ויעלה.

ניתוח קיסרי מתבצע כבר מאות שנים, אך עם השנים שיטות הניתוח השתנו והשתכללו.

הניתוח הקיסרי המקובל והנפוץ כיום בישראל הינו שילוב בין ניתוח קיסרי קלאסי שפותח לפני כ90 שנה וניתוח "משגב לדך" שפותח לפני כ-30 שנים בבית החולים בירושלים – בניתוח זה, מוכנס קטטר לשלפוחית השתן, חתך העור לרוחב מעל קו הביקיני רוחב, רקמת החיבור של שני שרירי הבטן האורכיים ושל שני שרירי הבטן האלכסוניים נחתכת. רקמת החיבור שמחברת את שני שרירי הבטן האורכיים אחד לשני נחתכת השרירים האורכיים מופרדים מרקמת החיבור שמעליהם ונמשכים בכוח לצדדים כדי לפנות מקום, , הפריטונאום נחתך (הקרום המכסה את איברי הבטן והמעיים, המכונה בעברית צפק) שלפוחית השתן מופשלת והרחם נפתח בחתך רוחבי תחתון.

ניתוח זה קל ומהיר לביצוע, באופן יחסי, אך מאופיין בהחלמה הזהה להחלמה לאחר ניתוח בטן, ובוודאי לא דומה להחלמה לאחר לידה רגילה. רוב היולדות מתקשות בתנועה, שינויי תנוחה ובהליכה בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח, דבר המקשה עליהן, את הטיפול הראשוני בתינוק ובעצמן.

הניתוח הצרפתי הינו שילוב  של טכניקות הנהוגות בתחומים כרורגים שונים ברפואה אשר שילובן יוצר נוסחה מנצחת אשר מפחיתה את כאב היולדת-המנותחת ככל שניתן, על מנת שתוכל לתפקד בנוחות יחסית כמו יולדת לאחר לידה רגילה, ולחוות את הניתוח בצורה ידידותית ממש כ"לידה רגילה" ככל שניתן, פיתח ד"ר דניס פאוק (Dennis Fauck), כירורג וגינקולוג צרפתי, את הניתוח הקיסרי ה"אקסטרה-פריטונאלי" (משמעות השם היא "מחוץ-לפריטונאום" – כלומר: לא דרך הפריטונאום) והחל לבצעו לפני כ-20 שנים.

הלידה הבטנית

בניתוח הצרפתי האם היא במרכז ולא המנתח. טרם הניתוח האם נפגשת עם סיון נבות וביחד נעשה תיאום ציפיות לקראת הניתוח. סיון נבות מלווה היולדת מרגע כניסתה לחדר ניתוח נמצאת שם עבורה בלבד מתווכת לה את כל מה שקורה בחדר בכל שלב ולאחר שהיולדת מכוסה והבטן רחוצה סטרילית המלווה נכנס/ת פנימה וסיון נמצאת עמם כל הניתוח  מלווה אותכם בלידה במגע עור לעור בהנקה. עוזרת לחמם האיזור בו נמצא הילוד דואגת ל בונדינג מיטבי ומצלמת עבור ההורים את כל הארוע.
הניתוח הקיסרי הצרפתי הינו חלק מתפיסה כוללת של סיון נבות ושלי לגבי חווית הלידה לאם ולילוד  כפי המתואר במאמר שלי על הקשר בין אם לתינוק.

 כדי לאפשר זאת ומתוך הגישה הידידותית והטבעית המבקשת לאפשר גם בניתוח חוויה הדומה ללידה כחלק מהניתוח הצרפתי, היולדת לוחצת ויולדת את תינוקה דרך הרחם הפתוח. "לחיצה" המבוקרת באמצעות מנשפית גיארם*. השתתפות אקטיבית זו מקלה על הוצאת התינוק, ומאפשרת לאם לראות את רגע יציאתו ממש כמו בלידה רגילה. מאפשרת שותפות מלאה בתהליך לאם ולמלווה שלה.

הטכניקה הניתוחית

בניתוח זה, החתך בעור הינו רוחבי תחתון ב"קו הביקיני", כמו זה המקובל כיום, אך שלבי הניתוח הפנימי שונים לגמרי. לניתוח ע"ש Fauck המכונה גם "FAUCS" כראשי-תיבות של – French AmbUlatory Cesarean Section, רשימה של יתרונות בולטים:

  1. הניתוח נעשה ללא הכנסת קטטר לשלפוחית השתן– מה שמפחית את הסיכוי לפציעה בצינור השתן, זיהומים או דלקת בדרכי השתן.
  2. רקמת החיבור שמעל לשרירים נחתכת לאורך ולא לרוחב. החיתוך נעשה רק לרקמת החיבור שמעל לשריר האורכי השמאלי ללא פגיעה ברקמת החיבור של השריר האורכי הימני וללא פגיעה ברקמת החיבור של השרירים האלכסוניים. ברקמת החיבור עוברים תאי עצב רבים והיא זו שמקשרת בין התכווצות השריר ליכולת התנועה וכשמצמצמים הפגיעה ברקמת החיבור יש פחות כאב ויותר אפשרות תנועה
  3. לא מתבצעת הפרדת שרירי הבטן האורכיים (מה שמונע את היפרדות שרירי הבטן האורכיים), אלא הפרדת סיבי השריר נעשית כ 1 ס"מ משמאל לקו האמצע, בין סיבי השריר האורכי השמאלי, במקום בו מופעלים פחות כוחות לחץ ולכן מתאפשרת החלמה קלה ומהירה יותר.
  4. בניתוח אין חיתוך של קרום הפריטונאום(אותו קרום המצפה את רוב איברי הבטן הפנימיים ובהם גם המעיים, הקרוי בעברית – צפק), לכן אין חדירת נוזלים (מי שפיר או דם) או אויר אל חלל הפריטונאום – מה שמפחית את הסיכון לתסחיף מי שפיר, מפחית כאב בצורה מהותית, ומפחית סיכוי לבעיה במעי לאחר הניתוח, כמו גם מבטל את הצורך בצום לאחר הניתוח.
  5. תפירת הרחם נעשית בתפר מעגלי ולא אורכי, מה שמצמצם הסיכון לדמם או להחלשות דופן הרחם לקראת הלידה הבאה, ומקטין באופן מהותי את הצלקת שתיוותר ברחם.
  6. תפירת העור בסיום הניתוח מבוצעת על ידי תפר תת עורי, כאשר העור עצמו מודבק בדבק רפואי בלבד, ללא  סיכות או תפרים כואבים, ואפילו חבישה חיצונית אינה נדרשת.

שילוב כל הצעדים הללו מפחית משמעותית את הכאב לאחר הניתוח ומאפשר חזרה לתנועה קלה ומהירה יותר, אכילה ושתייה בשלב מוקדם יותר לאחר הניתוח ושחרור מוקדם יותר מבית החולים אל הבית. היולדת-המנותחת מתנהלת יום לאחר הניתוח כמו יולדת לאחר לידה רגילה.

3 שעות לאחר תום הניתוח כבר תוכלי לקום לאכול להתקלח להסתובב להחזיק הילוד על הידיים וכבר כעבור כ 36 שעות תחושי טוב וחופשיה מספיק כדי להשתחרר לביתך. ההחלמה מלווה בכאב אך רמת הכאב אינו כזו היוצרת מגבלה בתפקוד ומספיק משככי כאבים פשוטים ביותר כדי להתמודד עם כאב זה.

צפו בסרטון של לידה בניתוח צרפתי עם הצוות שלנו

חילוץ הילוד

חילוץ הילוד בניתוח הצרפתי דורש מיומנות רבה והינו שונה מזה המקובל בניתוח רגיל. החילוץ הינו איטי ודומה הרבה יותר ללידה רגילה. בעזרת המנשפית האם מכווצת את שרירי הבטן ולוחצת הילוד החוצה ואני מסייע לו לעיתים בעזרת כפות המונחות ברכות על ראשו ומכוונות את יציאתו. החילוץ הינו בטוח וחוויתי ליולדת למלווה ולכל הצוות

תשובות לשאלות נפוצות - ניתוח צרפתי

אם הניתוח כזה מדהים מדוע הוא לא נפוץ יותר?


את הניתוח הקיסרי שמבצעים היום בארץ המציא ד"ר פננשטיל קר ב1901 אך רק ב1948 החלו לבצעו באנגליה ורק בשנות השמונים של המאה הקודמת החלו לבצעו בארץ. ניתוח משגב לדך פותח בירושליים ב1984 הניתוח הזה טוב יותר מהניתוח הקלאסי ולמרות זאת עד היום מבצעים אותו במעט מדינות ובישראל המקום היחיד בו מבצעים אותו כשגרה הינו יוספטל. כשדר' דניס פאוק ניסה להציג את שיטתו בעולם, הקהילה הרפואית שרגילה כל כך בטכניקת הניתוח הפשוטה והמקובלת ראתה בטכניקה הזו "כירורגיה למתקדמים" חששו מהבטיחות שלה והעדיפו את החלמתן הממושכת והכאובה של היולדות, על פני המאמץ הכירורגי הנוסף שיבטיח החלמה קלה יותר וכאובה פחות. וכך בסופו של דבר, דר' דניס פאוק, שניתח עד היום אלפי ניתוחים קיסריים מסוג זה, המשיך את עבודתו באופן פרטי בלבד, לצד קומץ רופאים צרפתים שבחרו להשתלם אצלו בטכניקה. כיום, מגיעות נשים מכל צרפת אל המומחים הנ"ל כדי להינתח בשיטה מיוחדת זו ובוצעו בשיטה זו מעל 6000 ניתוחים.


הטכניקה הניתוחית דורשת הכשרה ייעודית והתנסות מוקדמת, לצד מנתח מנוסה,, כפי שעברתי. כיום רק כ-12 רופאים מאושרים לבצע את הניתוח ברחבי העולם, את שמותיהם ניתן לראות באתר האינטרנט הצרפתי של הניתוח האקסטרה-פריטונאלי. בתמונה המצורפת ניתן לראות אותי מצולם עם ד"ר דניס פאוק מפתח השיטה הניתוחית, ד"ר אוליבייה אמי, ד"ר בנדיקט סימון וד"ר ריצ'רד בן-חמו, אצלם השתלמתי ועימם ניתחתי ניתוחים רבים מסוג זה בצרפת.


הניתוח הקיסרי האקסטרה-פריטונאלי מבוצע על ידי כיום בבית החולים האנגלי בנצרת, באופן פרטי בלבד.

 

צפו בסרטון המתאר את ניתוח FAUCS

היכן מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע רק בבית החולים האנגלי בנצרת. הניתוח מתבצע על ידי באופן פרטי

האם ניתן לבצע את הניתוח בביה"ח שיבא (תל השומר)?

הניתוח בשלב זה לא מתקיים בשיבא וגם כאשר אני מבצע ניתוחים קיסריים בשיבא אני מבצע שם ניתוח קיסרי מסוג משגב לדך ולא את הניתוח הזה.

 

האם הניתוחים מתבצעים בבתי החולים בירושליים/ לנאדו/ מעייני הישועה או כל בית חולים אחר פרט לבית החולים האנגלי בנצרת?


לא

 

מהו בית-החולים האנגלי בנצרת?


בית החולים האנגלי בנצרת
 הינו בית חולים המנוהל על ידי אגודה סקוטית ומנוהל על ידי ערבים נוצרים ונזירות. זהו ביח הראשון ליולדות בישראל ופועל למעלה מ-150 שנה. מנהל המחלקה ד"ר ג'ימי ג'דעון התמחה בהדסה ירושליים הבין את הפוטנציאל והיתרומות הגלומים בניתוח הצרפתי וקיבל את סיון נבות ואותי בזרועות פתוחות . בביח כ 3000 לידות בשנה  עם דגש בעיקר על לידות בתנועה ולידות טבעיות יש בבית החולים פגיה וטיפול נמרץ פגים המהווים יעד לשליחת פגים מבתי החולים במרכז במקרי עומס וזכו כבר מספר פעמים בפרס איכות של משרד הבריאות. חדר המיון של בית החולים זכה בפרס שני ארצי בבקרת איכות ב-2017, הם דורגו במקום השני בארץ מתוך כל בתי החולים בבטיחות מטופלים בהיבט של שיעור זיהומים וכן יש בבית החולים טיפול נמרץ מבוגרים במידה וצריך יש כרורגית כלי דם כרורגיה כליית אורוגינקולוגיה , בנק דם וכל מה שצריך על כל צרה שלא תבוא.

מחלקת היולדות עוברת שיפוץ החדרים במרבית המקרים ובמידת האפשר פרטיים ליולדת ולמלווה. ניתן להיות עם הילוד ככל שתחפצו בכך. התינוקיה קרובה מאד  בתוך מחלקת היולדות. הצוות  הסיעודי והרפואי קשוב מסור מחבק ותומך.

 

מה היתרון הגדול של הלידה הבטנית על-פני ניתוח קיסרי רגיל?

הניתוח הזה הינו הידידותי ביותר מאחר ומעבר להעדר הפרדה, היולדת הינה שותפה פעילה בלידה הבטנית בעזרת המנשפית ויולדת בעצמה.

האם יש יתרון ללידה בטנית לאחר ניתוח קיסרי קודם?

בניתוחים חוזרים ניתוח זה הינו מצויין מאחר ומחד הכניסה לחלל הבטן לאחר פתיחת העור הינה במקום מעט שונה ויש פחות הדבקויות לעבור בדרך לרחם ומאידך יש ליולדת למה להשוות – וכמו שנשים רבות מאד כבר אמרו לי ההחלמה הינה שמיים וארץ לעומת הניתוח/ ניתוחים הקודם/מים שהן עברו. כבר עשינו בדרך הזו ניתוחים חוזרים כולל ניתוח מספר 6 ומספר 7 לאם עם החלמה מדהימה.

החתך העורי הינו זהה ובאותו מקום בו נעשה החתך העורי בניתוח קיסרי רגיל. לרוחב בקו הביקיני כ 10 ס"מ. במידה והיה ניתוח קודם הפתיחה מתבצעת לאחר הוצאת הצלקת הקודמת ובסוף הניתוח תהיה צלקת אחת בלבד.

ניתן לבצע הניתוח גם לאחר ניתוחים קיסריים קודמים בהם היו הדבקויות או קרע רחמי.

לאחר ניתוח קיסרי צרפתי ניתן לבצע ניתוחים קיסריים צרפתים נוספים או ניתוחים קיסריים רגילים ולהפך. כבר עשינו בשיטה זו ניתוח קיסרי צרפתי חוזר עם החלמה מצויינת וגם היו נשים שלאחר הניתוח הצרפתי עשו ניתוח קיסרי רגיל ( עקב בעיה לילוד לא יכלו ללדת בנצרת) וללא שום בעיה

מהו מחיר הניתוח ומה הוא כולל?

עלות הניתוח כולל מע"מ הינה 16,300 ש"ח, בנוסף ל1200 ש"ח שיש לשלם במעמד פגישת הייעוץ.

פגישת הייעוץ מתבצעת יחד איתי במרפאה הפרטית בתל אביב ברמת החייל או בנצרת.

עלות הניתוח כוללת:
לימוד על השימוש במנשפית בשיחת זום עם סיון נבות, אשפוז בבית החולים ואת שכר המנתח, מעקב וליווי אישי לאחר הניתוח הן בבית החולים והן בביקורת 6 שבועות אחרי.

מהי ה"מנשפית"?

מנשפית גיארם הינה אביזר דמוי משרוקית, המהווה סוג של ווסת-אויר, היוצר התנגדות ברמה משתנה בעת נשיפת אויר לתוכה. המנשפית היא חלק משיטה שיקומית לשרירי הבטן ורצפת האגן, אשר פותחה על ידי לוק גיארם פיזיותרפיסט צרפתי, ומשמשת לשיקום שרירי הבטן, הנשימה ורצפת האגן, וכן להכנה ללידה ולשיקום אחרי לידה, מנשפית גיארם משמשת בצרפת גם ללחיצה נכונה ובריאה במהלך לידה שיטת גיארם מיושמת בישראל ע"י סיון נבות, פיזיוטרפיסטית מומחית בשיקום רצפת האגן, ונציגת שיטת גיארם בישראל, המלמדת מטופלות ואנשי מקצוע את השיטה ואת השימוש במנשפית בעת לידה או ניתוח.

האם יתכנו סיבוכים בניתוח?

בכל ניתוח קיסרי יתכנו סיבוכים וגם בניתוח הזה הכוללים דימום, זיהומים ופגיעה באברים הסמוכים לרחם. על פי התיאור של הצרפתים על 3441 ניתוחים קיסריים שיעור סיבוכים זה היה נמוך מאד ודומה לשיעור הסיבוכים המתואר בניתוח קיסרי רגיל.  במעל 220 ניתוחים שביצענו בארץ היה ארוע אחד של דימום משמעותי ועוד ארוע אחד של זיהום בפצע הניתוח שיעור סיבוכים נמוך ביותר ללא כל עדות לםגיעות אחרות וללא סיבוכים לילודים. השימוש הנעשה בניתוח זה בתפר תוך עורי מיוחד אמור להקטין את שיעור הזיהומים בפצע הניתוח. עד היום לא נעשה מחקר השוואתי טוב בין הניתוח הצרפתי לבין הניתוח הקיסרי הרגיל

האם ניתן לבצע לידה בטנית גם במקרים דחופים?

ניתן לעשות הניתוח גם כשמדובר בניתוח דחוף פרט למצב בו יש צורך לחלץ העובר במהירות ואז במקרה כזה יש לבצע ניתוח משגב לדך שהינו מהיר יותר.

בנסיבות מסוימות ניתן לבצע הניתוח גם לאחר התפתחות צירים במידה והיולדת והמנתח קרובים לבית חולים בו נעשה הניתוח.

האם מותר לבצע הניתוח בשליה נעוצה?

מומלץ לבצע ניתוח לשליה נעוצה בביח שלישוני עקב הסיכון לצורך במתן רב של דם.

האם יש יתרון בניתוח קיסרי רביעי?

בהחלט כן. בניתוח נכנסים לחלל הבטן במישור שונה מהניתוחים הקודמים ולכן נתקלים בדר"כ בפחות הדבקויות ובכל מקרה ההחלמה קלה לאין ערוך.

חתך T הפוך

אין מניעה לבצע הניתוח גם לאחר חתך T הפוך ברחם

שרירן חוץ-רחמי

שרירן חוץ רחמי יכול כמובן לעיתים להקשות על ניתוח קיסרי מכל סוג שהו תלוי מה מיקומו וגודלו. ניתן לפנות אליי בפרטי לייעוץ בנושא זה